Ta del av böcker och tidskrifter
Tidigare skrev jag om att ta del av kulturella evenemang. Men jag får också frågan om hur jag gör med böcker, tidningar med mera.
Det finns två media för blinda, tal och blindskrift. Tal är som namnet antyder, att informationen är inläst, antingen av en person eller av en talsyntes. Informationen ges sedan ut på daisyformat som är ett digitalt format för ljud och text. En ljudbok som är inläst för blinda är upplagd som en ”vanlig” bok så att man kan bläddra mellan sidor på ett smidigt sätt. För att läsa sådana böcker använder man en speciell talboksläsare som kallas för ”daisyspelare”.
Hur är då utbudet när det gäller böcker och tidningar för blinda? Fler och fler dagstidningar börjar ges ut så att man som blind lättare kan ta del av dem. Tack vare teknikens utveckling får man tidningen via internet till en speciell mottagare där man kan läsa hela tidningen. Den läses då upp med syntetiskt tal och man använder mottagaren för att navigera bland artiklarna.
När det gäller böcker så läses de in på uppdrag av MTM (Myndigheten för Tillgängliga Medier). Det är oftast personer som gör dessa inläsningar. Utbudet är stort, de flesta titlar finns inlästa så att vi blinda kan ta del av dem.
På mtm.se (länk öppnas i nytt fönster) kan man läsa mer om myndigheten för tillgängliga medier.
På irishjalpmedel.se (länk öppnas i nytt fönster) kan man läsa mer om vilka olika daisyspelare som finns.
//Fredrik