Att vara blind i arbetslivet
Det kan vara tufft på arbetsmarknaden när man, som jag, är helt blind. Många arbetsgivare tror tyvärr inte att man kan utföra ett ”vanligt” arbete när man inte kan se. Dessutom tror de att arbetsplatsen behöver anpassas och att de då får stå för stora kostnader i samband med det.
När det gäller anpassningar, som till exempel en dator, så kostar inte det arbetsgivaren något utan den kostnaden hjälper arbetsförmedlingen till med. Datoranpassning kan exempelvis vara en skärmläsare, det är ett program som gör det möjligt för mig som blind att komma åt informationen på skärmen. I skärmläsaren ingår syntetiskt tal men man kan också koppla en så kallad punktdisplay till datorn så man kan läsa av informationen med fingrarna. Det finns också så kallat lönebidrag som arbetsgivaren kan få, det är en kompensation för de uppgifter man eventuellt inte kan utföra som blind utan måste be om hjälp med.
Arbetsuppgifter som är lämpliga och som jag själv arbetar med är exempelvis kundtjänst och administration. Det som jag upplever som ett problem med administrationen är pappershanteringen vid inkommande ärenden men det går ofta att lösa genom att mina kollegor tar hand om just den biten. Däremot kan jag ordna med blanketter som ska skickas ut till kund eftersom de fylls i på datorn och skrivs ut och kuverteras.
//Fredrik
Är du nyfiken och vill veta mer så kan du läsa Arbetsförmedlingens broschyr “Att ha en synnedsättning i arbetslivet”.